شیرینی یکی از مزه‌های بسیار دلپسند انسان‌هاست که دل کندن از آن سخت است، ولی برخی از افراد به علت داشتن بیماری‌های خاص همچون «دیابت» مجبور به عدم استفاده از آن هستند. این قشر از بیماران برای جلوگیری از بالا رفتن قند خونشان بناچار به «قندهای طبی» پناه می‌آورند.
.
 آنچه به عنوان قند طبی یا قند بدون کالری مطرح است در واقع نوعی شیرین‌کننده مصنوعی به شمار می‌رود که انواع مختلفی از آن شناسایی شده است که «ساخارین» یکی از معروف‌ترین این قندهاست و ۴۰۰ برابر قند معمولی شیرینی دارد و توسط مواد شیمیایی ساخته می‌شود.
مقدار کمی از این قند، دارای شیرینی فوق‌العاده بالایی است که البته شیرینی آن به خوشمزگی قند معمولی (ساکاروز)‌ نیست و وقتی برای اولین بار وارد بازار شد، اعلام شد این قند سرطان‌زاست.
 طی تحقیقات به عمل آمده مشخص شد مقدار کمی از این قند در دهان می‌تواند زبان را بسوزاند به همین دلیل برای به دست آوردن تکه قندی در حد طبیعی، احتیاج بود تا ماده دیگری (هرچند بی‌خاصیت)‌ به آن اضافه شود که با افزوده شدن این ماده، مشخص شد این مواد (افزودنی)‌ سرطان‌زا بوده و ساخارین خود به تنهایی مشکلی برای سلامت افراد ایجاد نمی‌کند.
 پس از مصرف آن، بدن آرام و بتدریج به طور غریزی متوجه می‌شود این شیرین‌کننده انرژی زیادی ندارد و بنابراین روش خود را در برخورد با مواد تغییر می‌دهد و اگر فرد یک ماده با شیرینی واقعی (مثل میوه)‌ مصرف کند، بدن به گمان این که آن شیرینی نیز کالری ندارد، برخورد نامناسبی با آن کرده و خیلی سریع کالری را جذب کرده و در نتیجه ایجاد چاقی می‌کند.
گفتنی است این قند برای دیابتی‌ها و کسانی که اضافه وزن دارند، مورد مصرف قرار می‌گیرد و نمی‌توان اشکال جدی بر آن گرفت. البته بجز «ساخارین» مصرف چند شیرین کننده دیگر همچون آس سولفام کا (که مصرف آن برای کودکان کم سن و سال عوارض دارد)‌ و آسپارتام (که به خاطر ارزانی قیمت در نوشابه‌ها مصرف می‌شود)‌ در دنیا رایج است.
 آسپارتام نوعی اسیدآمینه است و در واقع برای برخی از افرادی که نسبت به این اسید حساسیت دارند، می‌تواند خطرناک باشد. بنابراین نوع ماده شیرین‌کننده‌ای که در محصولات مورد مصرف قرار گرفته است، بسیار مهم است و نمی‌توان هر ماده شیرین‌کننده‌ای را به افراد توصیه کرد؛ ولی آنچه که تاکنون برای افراد مشکلی ایجاد نکرده است، «ساخارین» یا همان قرص قند است.
 قند این گونه مرباها فقط از قندهای مصنوعی تامین نمی‌شود و از یک‌سری قندهای معروف به «قند الکلی» ساخته می‌شوند که برای دیابتی‌ها قابل مصرفند.
 این قند شیرین‌‌کننده‌ای واقعی و طبیعی است؛ ولی به خاطر این که آرام و تدریجی جذب بدن می‌‌شود، قند خون را به طور ناگهانی بالا نمی‌برد و مصرفش برای افراد عادی بی‌ضرر است؛ ولی اگر کسی به نیت مصرف آن برای عدم اضافه وزن استفاده کند، سخت اشتباه کرده است؛ چراکه بالاخره پس از چندی انرژی این قند نیز در بدن آزاد خواهد شد.

   + فرزانه (ربابه)دریاباری - ۱۱:۳٠ ‎ق.ظ ; ۱۳٩٠/٧/۳