البته برخی افراد میزان رطوبت عسل را به وسیله برگرداندن سریع شیشه و سرعت بالا و پایین رفتن حباب داخل آن معیار قرار میدهند و برخی میزان کش‌آمدن عسل را معیار قرار میدهند ،عسل خالص در زمستان به دلیل سرمای زیر ۱۱درجه تخمیر نمی‌شود.

عسل طبیعی علاوه بر شیرینی خاص دارای بو ، مزه و طعم ویژه‌ای هم هست؛ به طوری که عسل‌های مصنوعی فاقد این نوع مزه هستند. پس می‌توان با مصرف زیاد و توجه دقیق به درجه خلوص عسل حتی نوع عسل را از نظر گیاه مورد مصرف زنبور هم تعیین کرد؛ زیرا هر گیاه مزه خاصی به عسل می‌دهد. باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینی شکر می‌دهد تا مزه خالص عسل.

اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود، عسل مطلوب است؛ ولی اگر هنگام ریختن در آب حل شود، خلوص آن کم است. البته هر یک از این روش‌ها به تنهایی نمی‌تواند خالص بودن عسل را ثابت کند؛ ولی عسلی که شکرک می‌زند حتما خالص است.

وقتی عسل اصل از بلندی سرازیر میشه به محض اینکه قطع میشه باقیمانده عسل بلافاصله به سمت بالا جمع میشود.
مشخصه دیگر اینکه وقتی عسل اصل چشیده میشه گلو را نمی سوزاند .

و اما یک روش منحصر به فرد برای تشخیص عسل اصل :
مقداری از عسل را با قاشق مربا خوری بردارید و آنقدر حرارت دهید تا جوش بیاید بعد از سی ثانیه که از جوشیدن گذشت آنرا بو کنید اگر بوی کارامل ( شکر سوخته ) داد عسل اصل نیست و اگر بوئی نداد عسل خالص است . عسل تقلبی پس از جوشیدن تغییر رنگ داده و به رنگ قهوه ای متمایل میشود درحالی که عسل اصل عمده اش بخار و کمی صفت می شود ولی تغییر رنگ نمیدهد .

هر نوع عسل طبیعی بویی متناسب با گل استحصال شده از آن دارد. عسلی که بوی خاصی ندارد کمی مشکوک به تقلبی است.

   + فرزانه (ربابه)دریاباری - ٩:٥٩ ‎ق.ظ ; ۱۳٩٠/٩/٢