در کودکی و نوجوانی که دوران بحرانی رشد به شمار می‌رود به دلیل افزایش سرعت تکامل، بدن به منابع غذایی مفید چند برابر قبل نیاز خواهد داشت. ید برای تکامل ساختار عضلانی و اسکلتی بدن ضروری است و کمبود آن تأخیر رشد جسمانی کودکان را به دنبال دارد. علاوه بر این، کم‌‌کاری غده تیروئید در اثر فقر ید باعث تأخیر رشد مغزی غیرقابل جبران، تنبلی، خواب‌آلودگی، خشکی پوست، کاهش تحمل نسبت به سرما و یبوست می‌شود و مقاومت بدن را در برابر عوامل بیماری‌زا کاهش می‌دهد. گاهی اوقات کمبود ید چنان شدید است که عوارض وخیمی را به همراه دارد. این عارضه که کرتینیسم نام دارد رشد کودک را به تأخیر می‌اندازد و باعث کر و لالی، کوتاهی قد، تأخیر رشد عضلانی و اسکلتی و گواتر می‌شود. والدین علاوه بر مراجعه به درمانگاه برای انجام آزمایش خون از نوزاد، در صورت مشاهده علائمی مانند زردی طولانی‌مدت، بسته شدن دیرهنگام استخوان‌های ملاج سر، بزرگی زبان، سستی و بی‌حالی و بی‌اشتهایی کودک به پزشک مراجعه کنند. غنی‌سازی آب و نمک با عنصر ید از راهکارهای مفید انجام شده برای مبارزه با کمبود ید است اما توصیه می‌شود پس از پایان شش ماهگی و با آغاز تغذیه تکمیلی، کمی نمک یددار به سوپ یا غذای کودک اضافه شود. چیپس، پفک، کلم و کلم بروکلی میزان جذب ید بدن را کاهش می‌دهد بنابراین نباید همراه غذا مصرف شود. تحقیقات نشان داده است، شانس بقای کودکانی که مادران آنها از منابع غذایی حاوی ید کافی در دوران بارداری‌شان استفاده کرده‌اند در ۱۵ ماهگی، ۲۰ درصد بیش از دیگران است و تـأمین این ماده مغذی در دوران نوجوانی نیز از عقب‌ماندگی رشد ذهنی و جسمی، نارسایی قلب، اختلال در جذب مواد غذایی از طریق روده با ضعف عضلانی، کاهش ضریب هوشی و عملکرد درسی پیشگیری می‌کند.

   + فرزانه (ربابه)دریاباری - ٢:٢٢ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٩/۱٢/٩