چرا باید شیررا هموژنیزه و پاستوریزه کرد ؟
درصد بالاییاز شیرهای موجود در بازار پاستوریزه و هموژنیزه هستند . پاستوریزاسیون شیر بوسیله حرارت انجام ‏می شود تا کلیه میکروبهای بیماریزا را از بین ببرند . هموژنیزاسیون شیر نیز به این دلیل انجام می شود که خامه وآب ‏موجود در شیر از هم جدا نشده و دو فاز نشوند.‏
‏* چه تفاوتی بین انواع مختلف شیر وجود دارد ؟
‏- شیر پر چرب ‏‎ Full fat Milk‎‏ : این شیر دارای حداقل 3درصد چربی است و به همین دلیل است که بسیار خوش ‏طعم است و بافتی خامه ای دارد . پس از آنکه کودکان را از شیر می گیرند معمولا" به انها تا سن حداقل دو سالگی ‏شیر کامل یا پر چرب می دهند . اسید های چرب موجود در شیر نقش بسیار مهمی در شکل گیری مغز و سیستم ‏عصبی دارند .‏
‏ - شیر کم چرب ‏Low fat Milk‏ : این شیر دارای 5/1 در صد چربی است و با کاهش چربی شیر از شیر کامل بدست ‏می آید. گرچه چربی کمتری از شیر کامل دارد،ولی همچنان از طعم خوشایندی بر خور دار است. این شیر تقریبا" به ‏همان اندازه شیر پر چرب طرفدار دارد و بسیار مناسب کسانی است که رژیمهای نه چندان سخت چربی دارند و یا خانمها ‏و دخترانی که می خواهند یک نوشیدنی خوش طعم که منبع متراکمی از کلسیم بوده و در عین حال چربی کمی داشته ‏باشد. ‏
‏- شیر اسکیم یا بدون چربی ‏Skim milk‏ : یکی از مغذی ترین مواد غذائی است که چربی آن تا آنجا که ممکن است ‏گرفته شده و حد اکثر 5/0 درصد چربی دارد. این نوع شیر 45 % کالری کمتر نسبت به شیر پر چرب دارد. ولی در ‏عین حال تمام مواد مغذی شیر پر چرب را تامین می کند .‏
‏- شیر کاکائو ‏Chocolate milk‏ : ترکیبی است از شیر و کاکائو و شیرین کننده ها . معمولا" از شیر کم چرب یا شیر ‏بدون چربی تهیه می شود . معمولا"با افزودن کاکائو چربی زیادی وارد این محصول نشده و فقط محتوی مقداری کالری و ‏اندکی کافئین ( تقریبا" 5 میلی گرم در هر فنجان که همان مقداری است که در یک فنجان قهوه بدون کافئین موجود است .) ‏می باشد.‏
‏- شیر اسیدو فیلوس ‏Acidophilus Milk‏ : از افزودن استارتر کالچر ( باکتریهای زنده مفید) به شیر پس از ‏پاستوریزاسیون بدست می آید که هضم آن برای بعضی از مردم راحت تر است.‏
‏- شیر کره ‏Butter milk‏ : بر خلاف نام آن از شیر بدون چربی ویا کم چرب تهیه می شود . این محصول یک شیر کشت ‏داده شده ترش است که از افزودن برخی باکتریها به شیر شیرین بدست می آید که بسیار در تهیه غذاها کاربرد دارد.‏
‏* آیا کودکان پس از سن دو سالگی به شیر کامل نیاز دارند ؟
آکادمی متخصصین کودکان آمریکا توصیه می کند که والدین نمی بایست به کودکان 1 تا 2 ساله خود غذاهائی با چربی ‏تغییر یافته از قبیل شیر 2 % ، 1 % و یا بدون چربی بدهند . کودکان در این سنین به غذاهائی پر کالری با دانسیته ‏انرزی بالا جهت رشد خود نیاز دارند . پس از سن دو سالگی توصیه می شود کودکان بتدریج تا سن 5 سالگی رژیم ‏غذائی را در پیش بگیرند که بیشتر از 30 % از کل انرژی در یافتی روزانه آنها از چربی نباشد . بنابراین بین 2 تا 5 ‏سالگی این بستگی به والدین و متخصصین کودکان دارد که با توجه به اینکه کودک چه مقدار غذا می خورد و رشدش ‏چگونه است ویا اینکه چه نوع شیری را ترجیح می دهد ، برای او تصمیم بگیرند و نه اینکه کودک را مجبور به نوشیدن ‏شیر کم چرب یا بدون چربی کنند .‏
مطابق آخرین توصیه های آکادمی ملی علوم، کودکان بین 1 تا 3 سال ، روزانه به 500 میلی گرم کلسیم نیاز دارند که ‏معادل 3 وعده کوچک شیر است ( 175 گرم شیر یا ماست و یا 30 گرم پنیر ) . کودکان 4 تا 8 ساله به 800 میلی گرم ‏کلسیم و یا معادل آن ، 3 وعده کامل شیر نیاز دارند. ( 230 گرم شیر یا ماست و یا 45 گرم پنیر )‏
‏* آیا می توانم شیر را فریز کنم ؟
شیر را می توان در یخچال و یا در آب سرد فریز کرد و مجددا" ذوب نمود . گرچه بدلیل تاثیراتی که بر روی کیفیت می ‏گذارد . این کار توصیه نمی شود ، چون باعث ناپایداری پروتئین ها و شناور شدن ذرات آن در شیر می گردد . راه حل ‏بهتر خرید همان مقدار شیری است که در طول هفته مصرف می کنید و نه بیشتر . ‏
‏* شیر پاستوریزه تا چه زمانی پس از خرید در یخچال می ماند ؟
عمر نگهداری شیر تحت تاثیر عوامل مختلفی از قبیل نحوه نگهداری و انتقال شیر تا قبل از رسیدن به مصرف کننده ‏،دارد . اگر شیر پاستور یزه با کیفیت باکتریایی ممتاز در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شود و برای مدت طولانی ‏در خارج از یخچال نباشد قاعدتا" می بایست تا یک هفته از تاریخ تولید سالم باقی بماند.‏
‏* شیر استریلیزه را تا چه زمانی و در چه شرایطی می توان نگهداری کرد ؟
در صورتیکه بسته بندی چند لایه شیر آسیب ندیده و شرایط آسپتیک (نفوذ ناپذیری نسبت به نور و هوا ) آن حفظ شده باشد ‏، بدون نیاز به یخچال می توان شیر استریلیزه را به مدت 6 ماه از تاریخ تولید با حفظ کیفیت نگهداری و مصرف نمود

/ 0 نظر / 16 بازدید