راههای عمده مبارزه با بیماریها عبارتند از: کنترل محیط، تأمین موادغذایی مناسب، حفظ افراد مستعد به بیماریها و برنامه های ریشه کنی بیماری و تغییر رفتار و عادت مردم. در زمان وقوع حوادث، اعم از سوانح و بلایای طبیعی و سوانح انسان ساز، رعایت نکات بهداشتی بسیار ضروری است که به مهمترین آنها اشاره می شود:

١. رعایت بهداشت فردی شامل بهداشت پوست، مو و ناخن، بهداشت البسه و لوازم شخصی از قبیل حوله، مسواک، لوازم استحمام، لوازم خواب مانند ملحفه، بالش و...، در پیشگیری از بسیاری بیماریها، حائز اهمیت فراوان است. رعایت بهداشت دست و پا، شستن مرتب آنها با صابون و ضد عفونی کننده ها، کوتاه کردن ناخنها، رعایت بهداشت چشم از طریق شستشوی صورت با آب تمیز و صابون به طور مرتب و روزانه حداقل یک بار، عدم استفاده از حوله دیگران و بستن چشم در برابر آفتاب و گرد و خاک شدید، بسیار حائز اهمیت است. بهداشت گوش از طریق تمیز نگه داشتن گوش، خشک کردن گوشها پس از استحمام یا فرو رفتن سر در آب باید مورد توجه قرار گیرد. بهداشت دهان و دندان با شستشوی مرتب با مسواک و خمیردندان، یا در صورت عدم دسترسی به خمیردندان، با آب نمک، توجه به هرگونه زخم در دهان و استفاده از مواد غذایی سخت، خیلی داغ یا خیلی سرد، امکان پذیر است.

 

2. بهداشت مواد غذایی مسأله بسیار شایان توجهی در زمینه بهداشت زمان اضطرار است. عوامل بسیاری باعث فساد غذاها می شوند که شامل:

گرما، رطوبت محل نگهداری غذاها، عوامل انسانی، وسایل نگهداری و یا حمل و نقل غذاها عوامل شیمیایی مثل سرب، روی و مس ظروف غذایی، اکسیده شدن غذاها به خصوص روغنها و چربیها، آب و هوا، حشرات و جوندگان و عوامل بیولوژیک مثل انگلها، موجودات ذره بینی و قارچها است. برای بهداشت موادغذایی باید در تولید، توزیع و نگهداری آنها بسیار دقت شود.

/ 0 نظر / 5 بازدید